Vasaloppsbyn

Evertsberg – byn mitt i Vasaloppet

Evertsberg var tillsammans med Mångsbodarna och Oxberg en officiell kontroll redan vid den första upplagan av Vasaloppet 1922. Eftersom Mångsbodarna endast var en matkontroll var Evertsberg den första tidskontrollen, så därifrån finns mellantider från samtliga Vasalopp.

Vid bygdegården sedan 1965

Från början låg kontrollen i Evertsberg vid småskolan, längst vägen mot Älvdalen ungefär 100 meter norr om dagens vägsträckning. Totalt har den legat på fyra olika ställen – bland annat i närheten av kapellet – innan den 1965 hamnade vid bygdegården där den ligger idag.

1963-1964 byggdes vägen mellan Oxberg och Evertsberg ut, vilket resulterade i ökad trafik. Det gjorde också att vägövergången i Evertsberg blev besvärlig och den dåvarande spårchefen ”Mora-Nisse” Karlsson såg inför 1965 års Vasalopp till att flytta spåret till norr om vägen, i likhet med dagens sträckning. För att komma över vägen 1963 och 1964 byggdes en tillfällig viadukt i Evertsberg för skidåkarna.

Bergspriset

Bergspriset ges sedan 1970 till den åkare i Vasaloppet som kommer först till Evertsberg. Stenen med Bergsprisvinnarna i Evertsberg invigdes 1984 och det är påfallande sällan som någon varit snabbast både till Evertsberg och till Mora. Det finns även en sten med de första damerna som restes 1997, då de fick en officiell tävlingsklass.

Texten är lånad av www.vasaloppet.se (skriv egen)

Mer än bara Vasaloppet

Vasaloppets vinter– och sommarveckor är viktiga för hela området, men det finns mycket mer som är intressant i Evertsberg.

Klicka här för att läsa om danserna på Boggberget, Evertsbergsrännet eller några av byns andra föreningar.