Evertsberg


Evertsberg


Du kanske någon gång har sett vasaloppet på tv? 

Efter 47 km skidåkning från Sälen kommer man till kontrollen Evertsberg.

Men här finns mycket mer än så. 

Evertsberg är en liten by 12 km från Älvdalen, 52 km från Sälen och 42 km från Mora. Åker du mellan Mora och Sälen kommer du att passera Evertsberg. 
Här bor ca 280 personer året runt och många fler under sommaren. 

Byn är omgiven av fantastisk natur med fina möjligheter till vandring, löpning, cykling - både landsvägscykling och Mountain Bike och på vintern även längdskidåkning och skoterkörning. 
Här finns en Lifvs butik som är en obemannad butik där du med hjälp av Bank-id och appen Store Key låser upp butiken och handlar det du behöver. Lifvs är öppet dygnet runt.
 
Vid Evertsbergssjöarna, 3,3 km från Evertsbergs Bygdegård hittar du badplats med brygga och hopptorn. 


I Evertsberg finns också en hel del föreningar som är viktiga för oss. 


Evertsbergs skyttegille har en skytteokal för luftgevärsskytte samt skyttesimulator. Dom arrangerar även luftgeväsrskytte för gammal som ung under höst och vår som är mycket omtyckt. 


Gammelgårdsföreningen som förvaltar gammlegården i byn och håller liv i gamla traditioner och hantverkskunnande. Det är även dom som ser till att det traditionella midsommarfirandet blir av varje år.  Bredvid gamla småskolan som ligger utanför bygdegården finns även en bagarstuga som kan hyras av Gammegårdsföreningen för bakning av exempelvis kavelgris och tunnbröd.


Evertsberg sportklubb är aktiva i Evertsbergs vasaloppskontroll, dom brukar även spola en skridskobana under vintern vid gamla skolan där dom också har ett gym så deras medlemmar kan köpa ett gymkort och träna. 10 minuters promenad från bygdegården finns Boggbergets festplats som på sommaren har bland annat musiktillställningar. Helgen v27 har River Valley Countryfestival på Boggberget.

Nedanför boggberget hittar du även Evertsberg Kapell.


Evertsbergs Dysbergs Byaråd består av en representant från varje förening i byn och har även hand om Vasaloppskontrollen i Risberg och fungerar som en stöttning för övriga föreningar.Bysamfälligheten är den förening som har hand om badplats & camping vid skepphussjön.